СУМА КРИМІНОЛОГІЙ У ЦІННІСНІЙ ПАРАДИГМІ: ДІАЛОГІЧНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ - КРІЦАК, І.В.; АВДЄЄВ, О.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовані окремі анотації наукових статей та монографій з кримінології у рамках ціннісної складової, що дали змогу визначити пріоритет/орієнтир закордонної кримінології, чим формуватимемо власний шлях ціннісний української кримінології. На основі детального розмірковування у рамках ціннісної складової з’явилися міркування, яким шляхом повинна йти українська кримінологія. Кримінологія за сучасних умов є міждисциплінарною наукою, однак не можна забувати її важливу спрямованість та направленість, а саме послужити кримінальному праву з позицій опису ключових тем злочинності ‒ особи злочинця та жертви злочину. Виведення категорії цінності можливе завдяки таким наукам як соціологія, психологія, медицина, філософія. Їх інтеграція у предметі та задачах кримінології відкриває шлях до гносеологічних інновацій.