ПОРЯДОК ЗБИРАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ (ЦИФРОВИХ) ДОКАЗІВ У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ ПРО КОЛАБОРАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ - РОМАНЮК, В.В.; ФОМІНА, Т.Г. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті з’ясовано сутність електронних (цифрових) доказів під час розслідування колабораційної діяльності та визначено особливості збирання даного виду доказів під час здійснення кримінального провадження. З’ясовано, що у широкому значенні під електронними (цифровими) доказами, які можуть бути отримані в ході розслідування колабораціонізму, слід розуміти матеріали фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інших носіїв інформації (у тому числі комп’ютерних даних), що містяться: а) у відкритих мережах : інтернет; засоби масової інформації; соціальні мережи; б) у закритих мережах, в) в осіб (приватні месенджери, особисте листування з використанням комп’ютерної техніки та мобільних телефонів, флеш-носії, карти-пам’яті тощо). Проаналізовано порядок проведення огляду комп’ютерних даних в порядку ст. 237 КПК України як слідчої (розшукової) дії, за допомогою якою найчастіше здійснюється збирання електронних доказів у кримінальних провадженнях про колабораційну діяльність.