ЕВОЛЮЦІЯ ЗАКОНОДАВЧОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ: ВІД ПЕРШИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ ДО СУЧАСНОСТІ - МУЛЯР, Г.В.; БОНДАР, О.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена аналізу розвитку системи державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів в Україні в історичному контексті, з акцентом на сучасні зміни, спричинені умовами війни. У статті досліджуються ключові етапи формування та вдосконалення нормативно- правової бази, починаючи з перших спроб централізованого регулювання на початку незалежності до впровадження сучасних механізмів, таких як електронна система закупівель ProZorro. Розкриваються основні труднощі та досягнення на кожному етапі, що ілюструють перехід від централізованої радянської моделі до відкритої та конкурентної системи закупівель, орієнтованої на забезпечення прозорості та доступності медикаментів для населення. Стаття підсумовує, що розвиток системи державних закупівель лікарських засобів в Україні відбувався через постійне пристосування до нових економічних, політичних і соціальних викликів. Еволюція правового регулювання, спрямованого на прозорість і конкуренцію, створила основу для ефективного використання державних ресурсів, але водночас показала необхідність постійного вдосконалення, особливо в кризових ситуаціях. Війна продемонструвала важливість гнучкого підходу до державних закупівель, який зберігає високу якість і доступність ліків, але адаптований до надзвичайних умов. Подальше дослідження цієї теми є актуальним для розробки дієвих механізмів правового регулювання в умовах постійної трансформації системи охорони здоров’я та економічних реалій