ЖИТЛОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - НАКОНЕЧНИЙ, В.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуто проблеми житлового забезпечення військовослужбовців, проаналізовано основні виклики, з якими вони стикаються, та визначено можливі напрями вирішення існуючих проблем. Метою статті є визначення особливостей житлового забезпечення для військовослужбовців. Підкреслено, що житлове забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей в Україні здійснюється Міністерством оборони через кілька механізмів, включаючи новобудови, надання грошової компенсації та переобладнання нежилих приміщень. Акцентовано увагу на необхідності реформування системи житлового забезпечення, впровадження нових механізмів, таких як спеціальні програми заощаджень, лізинг та іпотека, з метою підвищення доступності житла для військовослужбовців. Особливу увагу приділено потребі адаптації законодавчої бази для ефективного задоволення потреб військовослужбовців. Визначено шляхи покращення житлових умов для військовослужбовців через інноваційні та законодавчі підходи, спрямовані на довгострокову стійкість житлової політики у контексті їх соціального захисту. Наголошено, що внаслідок воєнного стану традиційні методи житлового забезпечення військовослужбовців виявилися малоефективними, що зумовило потребу в нових підходах та наукових дослідженнях для розробки стійких рішень у цій сфері. Особливої уваги потребує контроль за формуванням квартирних черг, обліком та розподілом житла, а також договірна діяльність з комерційними структурами щодо будівництва житла. Наголошено, що проблема ускладнюється через забюрократизованість системи, хоча держава прагне спрощувати процедури. При цьому потреба в адаптації механізмів житлового забезпечення особливо актуальна через соціально-економічні виклики, з якими стикається країна, що вимагає належного фінансування та врахування специфіки статусу військовослужбовців. Визначено, що перспективними напрямами для подальших наукових досліджень є визначення вимог достатності та доступності щодо житла військовослужбовців.