КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ОХОРОНА СТАТЕВОЇ СВОБОДИ ТА СТАТЕВОЇ НЕДОТОРКАНОСТІ ОСОБИ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ ФРАНЦІЇ ТА ФЕДЕРАТИВНОЇ РЕСПУБЛІКИ НІМЕЧЧИНИ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - МИТРОФАНОВА, Ю.С. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена порівняльному кримінально-правовому аналізу норм про відповідальність за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості за КК України, Франції та ФРН. Доведена неадекватність стану кримінально-правової охорони суспільних відносин від актів ексгібіціонізму в Україні (ст. 222-32 за КК Франції та § 183 за КК ФРН). Існує необхідність у криміналізації публічної демонстрації статевих органів чи публічного здійснення реального або імітованого статевого акту. Кваліфікуючою ознакою зґвалтування за КК Франції визнається, діяння, внаслідок якого жертва була введена в контакт зі злочинцем через використання електронної комунікаційної мережі для розповсюдження повідомлень серед невизначеної кількості осіб. З точки зору КК України викладена обставина при перериванні кримінально протиправного діяння може бути врахована при оцінці дій винного як готування до зґвалтування. Водночас як кваліфікуюча обставина подібні діяння не враховані у ст. 152 КК України. Як діяння з підвищеним ступенем суспільної небезпечності за КК ФРН оцінюються дії сексуального характеру з боку особи, яка працює у виховному, освітньому закладі чи закладі соціальної підтримки для дітей. Для КК України такий підхід не характерний але вартий на запозичення.