КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВБИВСТВ ЗАРУЧНИКА АБО ВИКРАДЕНОЇ ЛЮДИНИ - НЕСТЕРЕНКО, А.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті підкреслено, що криміналістична характеристикою вбивств заручника або викраденої людини є невід’ємним елементом відповідної окремої криміналістичної методики. Встановлено, що криміналістична характеристика вбивств заручника або викраденої людини є інформаційною моделлю, яка представлена системою відомостей про закономірності в механізмі вчинення вказаного різновиду кримінальних правопорушень, яка дозволяє визначити оптимальну стратегію їх досудового розслідування з метою вирішення стратегічних і проміжних ситуативно зумовлених тактичних завдань на кожному з етапів розслідування. З урахуванням особливостей кримінально-правової характеристики вбивств заручника або викраденої людини, а також етапів указаної злочинної діяльності й її елементів в структурі криміналістичної характеристики вказаного різновиду вбивств виокремлено й охарактеризовано наступні елементи: особа потерпілого; типові способи вчинення; слідова картина; особа злочинця. З’ясовано, що особою потерпілого найчастіше є: 1) чоловіки; віком 25–45 років; є заможніми та мають високий дохід або перебувають у родинних чи інших близьких відносинах з особами, які мають високі статки та/чи обіймають високопоставлені посади; працевлаштовані; 2) неповнолітні особи, чиї рідні та близькі мають високий дохід та/чи обіймають високопоставлені посади. Доведено, що вбивства заручника або викраденої людини вчиняють найчастіше громадяни України; мешканці міст; чоловіки; освіта вища, рідше середня; в складі групи осіб; більше третини випадків, коли особа злочинця вчиняла вбивство в стані алкогольного сп’яніння; неодружені; раніше не судимі. Особа злочинця за мотиваційними ознаками відноситься до корисливого типу. Встановлено, що типові способи вбивств заручника або викраденої людини характеризуються повноструктурним складом і включають способи підготовки, способи безпосерднього вчинення та способи приховування. З’ясовано, що слідова картина вказаних кримінальних правопорушень представлена матеріальними й ідеальними слідами.