НЕЗАКОННЕ ВИКОРИСТАННЯ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ, БЛАГОДІЙНИХ ПОЖЕРТВ АБО БЕЗОПЛАТНОЇ ДОПОМОГИ: АНАЛІЗ ОЗНАК СКЛАДУ, ЩО ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ ОБ’ЄКТИВНУ СТОРОНУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ТА ЇХ ВПЛИВУ НА СТУПІНЬ СУВОРОСТІ КРИМІНАЛЬ - ЯЩЕНКО, А.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена аналізу законодавчо описаних у диспозиціях ч. 1–3 ст. 201-2 КК України ознак складу незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, що характеризують об’єктивну сторону кримінального правопорушення, та з’ясуванню їх впливу на ступінь суворості кримінально-правового обтяження. Зазначено, що ознаки складу незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, що характеризують об’єктивну сторону цього кримінального правопорушення, можуть бути репрезентовані відповідними обов’язковими та факультативними ознаками. До обов’язкових ознак належать: суспільно небезпечне діяння (ч. 1 ст. 201-2 КК України); спосіб і час вчинення кримінального правопорушення (ч. 2 і 3 ст. 201-2 КК України). Факультативні ознаки представленні суспільно небезпечними наслідками та причинним зв’язком між передбаченими законом формами цього суспільно небезпечного діяння та наслідками, що настають в результаті його вчинення. Останні, хоча й не впливають на визначення моменту закінчення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1–3 ст. 201-2 КК України, водночас мають важливе значення для індивідуалізації кримінально-правового впливу, оскільки впливають не лише на кваліфікацію вчиненого, але й на ступінь суворості кримінально- правового обтяження, тобто на вид та розмір призначеного покарання.