СПЕЦІАЛЬНІ ОЗНАКИ СУБ’ЄКТУ НЕЗАКОННОГО ВИКОРИСТАННЯ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ, БЛАГОДІЙНИХ ПОЖЕРТВ АБО БЕЗОПЛАТНОЇ ДОПОМОГИ: ЗМІСТ ТА ВПЛИВ НА КВАЛІФІКАЦІЮ - ЛИТВИНОВ, О.М.; ОРЛОВ, Ю.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідження спеціальних ознак суб’єкту кримінального правопорушення, передбаченого ст. 201-2 КК України. Доведено, що він є спеціальним: має правовий статус донара, набувача або отримувача гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги та; є особою, якій майно (предмет гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) ввірено або перебуває у її віданні. Мета ввірення – вчинення дій у сфері законного обігу вказаних предметів. Юридичні ознаки суб’єкта мають враховуватись при кваліфікації як безпосередньо дій, пов’язаних з незаконним використанням з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, так і дотичних до них кримінальних правопорушень, зокрема дій загального суб’єкту, який у співучасті зі спеціальним долучається до вчинення аналізованого кримінального правопорушення, а також легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК України), придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного кримінально протиправним шляхом (ст. 198 КК України).