ЖЕРТВИ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ У ФОКУСІ ПЕРЕХІДНОГО ПРАВОСУДДЯ: КРИМІНОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - ЛУЦЕНКО, І.Г.; АВРАМЧУК, Г.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуто багатоаспектні питання, пов’язані з визначенням статусу жертв збройного конфлікту. Акцентовано увагу на відсутності уніфікованого визначення жертви у міжнародному праві, а також міжнародних інструментів та механізмів реагування в питаннях відшкодування шкоди. Такі галузі міжнародного права, як міжнародне гуманітарне право, міжнародне право прав людини та міжнародне кримінальне право різняться між собою у підходах та категоріях жертв. Запропонована низка критеріїв, за якими може бути здійснене визначення жертв збройного конфлікту, а також перелік органів і організацій, які можуть надавати статус жертви та сприяти в його отриманні. У перспективі розбудови національної концепції перехідного правосуддя питання визнання жертви збройного конфлікту має враховувати різноманітні юридичні, соціальні та гуманітарні аспекти. Використання міжнародного досвіду та принципів перехідного правосуддя сприятиме ефективному захисту жертв збройного конфлікту, що включає правове визнання, соціально-економічну допомогу, психологічну реабілітацію та доступ до правосуддя.