РОЛЬ І МІСЦЕ ПРЕДСТАВНИКА ПОТЕРПІЛОГО У ВСТАНОВЛЕННІ МАЙНОВОЇ ШКОДИ ТА ЗБИТКІВ, ЗАВДАНИХ ЙОМУ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ - ЄМЕЦЬ, І.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті обґрунтовано, що одним із конституційних прав особи є право на отримання відшкодування спричиненої їй шкоди, у тому числі завданої кримінальним правопорушенням. Визначено, що в кримінальному процесі наразі це право втілилося в самостійну функцію кримінального провадження, а процесуальний порядок її реалізації визначено в окремому інституті кримінального процесу. Аргументовано, що попри законодавчу регламентацію права потерпілої особи на відшкодування спричиненої їй шкоди окремі аспекти кримінальної процесуальної діяльності в цьому напрямі досі залишаються поза увагою, серед них, зокрема, добровільний порядок відшкодування завданої шкоди, а також забезпечення прав потерпілого в частині встановлення розміру завданої шкоди та шляхів забезпечення її відшкодування. Викладене актуалізувало потребу залучення адвоката для представництва цих інтересів потерпілого. З’ясовано, що перевагами участі адвоката є передусім можливість використання повноважень, гарантованих професійним статусом у контексті положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», у напрямах збирання доказів та складення цивільного позову, однак і ці напрями діяльності потребують розширення та вдосконалення, тому запропоновано ряд змін до кримінального процесуального законодавства.