СУТНІСТЬ ЗАСОБІВ ДОКАЗУВАННЯ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - КІКІНЧУК, В.В.; ПРІБИТКОВА, Н.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті обґрунтовано, що засоби доказування є невід’ємним елементом кримінального процесуального доказування в кримінальному провадженні. Підкреслено, що засобам доказування та доказуванню в кримінальному провадженні притаманні спільні ознаки, які вказують та водночас обумовлюють їх взаємозалежність. Установлено, що доказуванню в кримінальному провадженню властива низка ознак, які в своїй сукупності визначають його сутність, значення та місце в кримінальній процесуальній діяльності: чітка кримінальна процесуальна регламентація; кореляція з міжнародно-правовими стандартами; здійснюється виключно уповноваженими суб’єктами; симбіоз розумової та процесуальної діяльності; пізнавальний характер; спрямованість на встановлення обставин, що підлягають доказуванню та мають значення для кримінального провадження; здійснюється тільки в рамках кримінального провадження та за допомогою процесуальних інструментів. З’ясовано, що засобами доказування в кримінальному провадженні є інструменти отримання, перевірки та оцінки доказів під час досудового розслідування та судового розгляду. Виокремлено основні ознаки засобів доказування в кримінальному провадженні, які в своїй сукупності визначають їх сутність, є: регламентованість кримінальним процесуальним законодавством підстав і порядку їх використання; спрямованість на встановлення обставин, що підлягають доказуванню та мають значення для кримінального провадження, а також вмотивування прийняття процесуальних рішень і аргументування правових позицій з процесуальних питань; відповідність міжнародно-правовим стандартам; використовуються виключно уповноваженими суб’єктами під час здійснення кримінального провадження.