ФУНКЦІЯ ТА ЦІЛІ ЗАХИСТУ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - КОЛОМОЙЦЕВ, М.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті визначено, що функція захисту, суб’єктом реалізації якої є підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений, а професійним – адвокат, який діє як захисник, вимагає реалізації низки активних дій, котрі кінцевою метою мають обґрунтувати доцільність ухвалення уповноваженою посадовою особою одного з таких рішень: 1) закриття кримінального провадження з реабілітуючих підстав; 2) закриття кримінального провадження у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності; 3) виправдання за реабілітуючими підставами та ін. Узагальнено, які типові підходи окремих захисників у представництві інтересів підзахисних недоцільні до реалізації, адже порушують етичні засади. У контексті практичної реалізації функції захисту зауважено про доцільність визначення й обґрунтування правової позиції, що стає основою предмету захисту. Визначено, які засоби та способи реалізації правової позиції сторони захисту гарантовані законом і мають реалізовуватися в цілях реалізації захисної функції.