ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПОДОЛАННЯ ПРОТИДІЇ РОЗСЛІДУВАННЮ НА ЕТАПІ ВИЯВЛЕННЯ ОЗНАК КОРИСЛИВО- НАСИЛЬНИЦЬКИХ ЗЛОЧИНІВ - ПОПЕЛЬНЮК, Ю.П. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
На підставі узагальнення теоретичних позицій, аналізу матеріалів правозастосовної практики, у цьому дослідженні обґрунтовано позицію, що цілями виявлення ознак кримінального правопорушення, протидії розслідуванню та судовому розгляду є намір уникнення кримінальної відповідальності або принаймні пом’якшення покарання. Наголошено, що будь-яке перешкоджання досягненню цілей кримінального провадження та судочинства, незалежно від того, чи допустимі вони за законом або є незаконними за своєю суттю, слід розцінювати як протидію, а конкретні дії, реалізовані у цілях перешкоджання кримінальній процесуальній діяльності, мають піддаватися об’єктивній кримінально-правовій оцінці та можуть визнаватися достатньою підставою для притягнення особи до кримінальної відповідальності. Аргументовано, що протидія можлива як шляхом реалізації конкретних дій, так і у вигляді бездіяльності, яка, наприклад, може полягати у не з’явленні на виклики слідчого, прокурора; відмові від надання показань; переховуванні від органів досудового розслідування та суду тощо. Установлено типові джерела інформації, котрі стають об’єктами впливу як захід протидії, узагальнено обставини, що свідчать про імовірність вчинення протидії, а також розкрито етапи діяльності правоохоронних органів на шляху подолання протидії від моменту виявлення ознак злочину.