НАУКОВА РОЗРОБЛЕНІСТЬ ПРОБЛЕМАТИКИ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - УСАТИЙ, В.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, на підставі узагальнення низки теоретичних напрацювань, проведених у межах юридичних та економічних наук, констатовано, що українські вчені розроблюють, удосконалюють та розвивають наукові положення у межах проблематики використання спеціальних знань під час розслідування та судового розгляду кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності. З’ясовано, що низка теоретичних положень, розроблених упродовж останнього двадцятиріччя, стосуються загальних засад використання спеціальних знань у кримінальному провадженні або ж окремих галузевих засад, як-то участь спеціаліста в слідчих (розшукових) діях чи залучення експерта до проведення певного виду експертного дослідження. Визначено, що досі недослідженими є питання використання спеціальних знань під час розслідування контрабанди, протидії господарській діяльності, доведення до банкрутства та банку до неплатоспроможності, маніпулювання на енергетичному й організованому ринках, розголошення комерційної, банківської та інсайдерської інформації, кримінальних правопорушень, пов’язаних із приватизацією та пов’язаних із обігом цінних паперів. Визначено, що стан наукової розробленості проблематики використання спеціальних знань під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності та їх судового розгляду є недостатнім, тому що в теорії вітчизняної науки переважно дослідженню піддавалися лише окремі її складові, а тому потребує активізації. Окреслено напрями подальших наукових розвідок.