ВІДІБРАННЯ ПОЯСНЕНЬ ЗАХИСНИКОМ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ЯК СПОСІБ ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ: ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - ЦИПЛІЦЬКИЙ, Д.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті обґрунтовано позицію переформатування розподілу повноважень сторони обвинувачення та сторони захисту у збиранні доказів, зокрема, запровадження можливості проведення опитування захисником і віднесення зібраних пояснень до процесуальних джерел доказів. Окреслено шляхи запровадження механізму правового регулювання такої діяльності, зокрема, шляхом: 1) внесення змін до ч.2 ст. 84 КПК України щодо доповнення процесуальних джерел доказів поясненнями; 2) доповнення глави 4 «Докази і доказування» параграфом, який би визначав процесуальний механізм відібрання пояснень, документальне оформлення результатів їх отримання у вигляді протоколу, та такого реквізиту як згода на участь в опитуванні тощо; 3) виключення з ч. 8 ст. 84 КПК України формулювання «які не є джерелом доказів, кпім випадків, передбачених цим Кодексом». Аргументовано, що такі нормативні зміни збалансують процесуальні можливості сторони захисту й обвинувачення, що в свою чергу виведе принцип змагальності зі стану правової фікції, стане ефективним інструментом для досягнення мети кримінального провадження та втілення на практиці симетричної процедури формування доказової бази опонуючих сторін.