ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ - ПОПОВИЧ, І.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених аргументовано, що стан забезпечення законності під час здійснення правосуддя являє собою ступінь додержання вимог Конституції та законів України, а також принципів верховенства права та законності суддями під час здійснення правосуддя. Узагальнено, що стан забезпечення законності під час здійснення правосуддя являє собою ступінь додержання вимог Конституції та законів України, а також принципів верховенства права та законності суддями під час здійснення правосуддя. Окрім того, саме стан забезпечення законності відображає рівень довіри суспільства до судової влади в цілому. Зауважено, що на стан забезпечення законності впливають різні фактори, такі, як: кількість справ, які розглядає суддя (завантаженість суддів); рівномірний розподіл суддів по території України відповідно до кількості населення; відкритість судового розгляду справ для громадськості (публічність, відкритість та прозорість судової системи); існування якісної системи добору кадрів, що дозволяє обіймати посаду судді особі, яка має належну кваліфікацію в правовій сфері та високу морально-психологічну характеристику особистості, що виключає правовий нігілізм та низьку особистісну культуру; швидке розслідування можливих дисциплінарних правопорушень, у тому числі реагування на повідомлення в соціальних мережах та інших засобах інформації на корупційні та інші правопорушення окремими суддями; наявність чіткого механізму звільнення судді з посади при порушенні ним антикорупційного законодавства. Констатовано, на сучасний стан забезпечення законності під час здійснення правосуддя навряд чи можна назвати задовільним, що обумовлено надмірною завантаженістю суддів, їх нерівномірним розподіленням (дефіцитом суддівських кадрів), високим рівнем корумпованості суспільства тощо.