РОЛЬ ТА ЗНАЧЕННЯ АДВОКАТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕХАНІЗМУ ПРАКТИЧНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА - ВИЛКОВ, С.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Статтю присвячено дослідженню концептуальної ролі та значення адвокатського самоврядування через призму забезпечення механізму практичної реалізації верховенства права як загальноєвропейської цінності та невід’ємної частини розвиненого демократичного суспільства. Визначено, що концептуально метою адвокатського самоврядування є не просто вирішення внутрішніх організаційно-функціональних питань адвокатського корпусу, а створення таких оптимальних умов організації та діяльності, за яких інститут адвокатури здатен в повній мірі реалізувати свої соціальну роль і призначення, функціонувати у найбільш раціональний спосіб для ефективної реалізації покладених на нього завдань, які відповідають засвідченим Україною спільним цінностям, на яких побудований Європейський Союз, таким як: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, правовладдя та дотримання людських прав. Доведено, що самоврядність адвокатури виступає важливим елементом інституційної складової механізму забезпечення й реалізації української «формули» правовладдя, закріпленої в Конституції України, відповідно до якої верховенство права не лише декларується, але й діє в практичній площині, а відтак виступає її невідокремленим, безпосередньо практикореалізаційним компонентом.