ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕВИКОНАННЯ ДОГОВОРІВ ПРО ПЕРЕДАЧУ МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ - ХРИСТИНЧЕНКО, Н.П. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті досліджено особливості відповідальності за невиконання договірних зобов’язань щодо передачі майна у власність, що є важливим елементом правового регулювання цивільного обороту. Проаналізовано основні типи договорів про передачу майна, включаючи купівлю-продаж, лізинг, оренду, поставку, міни та ренти. Особливу увагу приділено судовій практиці, що демонструє різні підходи до оцінки порушень договірних зобов’язань, зокрема до визначення їх істотності та застосування санкцій. Розглянуто проблеми правозастосування, зокрема відсутність уніфікованих підходів до оцінки ступеня порушень, можливість зловживань формальними підставами для розірвання договорів, недостатню деталізацію договірних умов та складнощі з виконанням судових рішень. Запропоновано шляхи вдосконалення договірного регулювання, які включають деталізацію умов договорів, розширення альтернативних методів вирішення спорів, посилення відповідальності за невиконання договірних зобов’язань та вдосконалення механізмів примусового виконання судових рішень. Дослідження підтверджує, що вдосконалення правового регулювання відповідальності за порушення договірних зобов’язань є необхідним для забезпечення правової визначеності та підвищення рівня захисту сторін у договірних відносинах. Запровадження більш ефективних механізмів відповідальності сприятиме мінімізації правових конфліктів, покращенню договірної дисципліни та стабільності цивільного обороту.