АДВОКАТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ЯК ФОРМА ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ЗАХИСНИКА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - КУХАРУК, І.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті досліджені проблемні питання формування концепції адвокатського розслідування в умовах змагальності як засадничого принципу кримінального процесу. Звернута увага, що прийняття нового кримінального процесуального законодавства, закріпивши принцип змагальності у подальшому, під час регулювання окремих інститутів кримінального процесуального права, не забезпечило його реальну реалізацію у практичній площині через існування відповідного дисбалансу у повноваженнях та організаційно-тактичних можливостях сторони обвинувачення та захисту під час досудового розслідування. Проаналізовані основні положення, котрі актуалізують проблематику здійснення адвокатського розслідування та є теоретичною основою для формування його структури, а також окреслені основні напрацювання вчених за даним напрямом. Виокремлені вихідні параметри щодо меж адвокатського розслідування у структурі адвокатської діяльності. Визначені кореляції між змістом адвокатського розслідування та особливостями діяльності у межах кримінального провадження. Наголошено, що адвокатське розслідування є структурним елементом захисту і, лише в окремих випадках, може бути складовою представництва. Системно окреслені різні наукові концепції щодо розуміння сутності захисту у кримінальному провадженні. Виокремлені основні ознаки захисту як форми адвокатської діяльності. Досліджені основні наукові підходи щодо розуміння сутності адвокатського розслідування. Сформульоване визначення адвокатського розслідування, а також виокремлені та охарактеризовані його організаційний та тактичний блоки. Охарактеризовані основні напрями організаційної діяльності захисника у межах здійснення адвокатського розслідування із їх розмежуванням під час здійснення захисту та представництва.