ЗНАЧЕННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГУМАНІТАРНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - БІЛОУС, Л.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що значення діяльності гуманітарних організацій полягає у здійсненні широкого кола заходів із допомоги людству в ситуаціях, які мають надзвичайно руйнівні наслідки для життя та здоров’я людей, їх честі та гідності, захисту навколишнього середовища, добробуту як окремих сімей, так і цих суспільств у довгостроковій перспективі, що здійснюються в тісній взаємодії з органами публічної влади і при цьому не пов’язані з будь-якими інституційними чи організаційними бар’єрами, що є характерними для публічної адміністрації, засновані на основних засадах гуманітарної політики в конкретній державі світу, яка зазнала гуманітарної катастрофи, відповідному адміністративно-правовому забезпеченні, яке визначає особливості функціонування органів публічної влади в тих регіонах чи населених пунктах, на території яких безпосередньо проводяться гуманітарні операції. Стверджується, що до завдань діяльності гуманітарних організацій віднесено навчання навичкам першої допомоги, що набуває особливої важливості серед працівників Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, волонтерів, курсантів закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які безпосередньо залучаються до надання допомоги населенню під час ракетних обстрілів цивільного населення, а також інших природних і техногенних катастроф; реагування на надзвичайні ситуації, засноване на злагодженій взаємодії гуманітарних організацій з органами місцевого самоврядування (комунальними службами), органами і підрозділами Національної поліції України, підрозділами Державної служби України з надзвичайних ситуацій, іншими службами та волонтерськими організаціями, які негайно прибувають на місце події; забезпечення функціонування мобільних медичних бригад Українського Червоного Хреста, міжнародної організації «Лікарі без кордонів» і Міжнародного медичного корпусу.