ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ СТАНДАРТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ НА СТАДІЇ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2025)
Наголошено, що актуальність питання про поняття й ознаки міжнародно-правових стандартів забезпечення прав і свобод людини на стадії досудового розслідування набуває особливої ваги в контексті сучасних тенденцій розвитку правових систем, інтеграції міжнародних норм у національне законодавство та глобалізації правозахисних процесів. Установлено, що у сучасній правовій практиці роль міжнародно-правових стандартів постійно зростає, адже вони є основою для уніфікації та гармонізації правової діяльності у сфері кримінального судочинства. З’ясовано, що відповідно до положень низки міжнародних документів, таких як Загальна декларація прав людини, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, особливе значення приділяється дотриманню принципів законності, пропорційності та належної правової процедури у кримінальному провадженні. Визначено міжнародно-правові стандарти забезпечення прав і свобод людини як комплекс принципів, норм і рекомендацій, закріплених у міжнародних документах. Підкреслено, що поняття міжнародно-правових стандартів забезпечення прав і свобод людини передбачає їх інтеграцію у національне законодавство як основи для захисту конституційних прав учасників кримінального провадження. Аргументовано, що ознаки цих стандартів є критеріями оцінки процесуальних дій з точки зору дотримання прав людини, забезпечення прозорості та недопустимості дискримінації. Встановлено, що сутнісними ознаками міжнародно-правових стандартів забезпечення прав і свобод людини на стадії досудового розслідування є: соціальна зумовленість; динамічність; системність; загальнообов’язковість; універсальність; здійснення нормативної та регулятивної функцій; вплив на систему права держави; пропорційність.