ЩОДО ЮРИДИЧНОЇ МОДЕЛІ ЗЛОЧИННОЇ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ПОЛІЩУК, С.Г. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуто злочинну бездіяльність у сфері екологічної безпеки як кримінально-правовий феномен, визначені та описані її специфічні ознаки та види, охарактеризовані окремі елементи складів кримінальних правопорушень, що вчинюються шляхом бездіяльності у сфері екологічної безпеки. Стверджується, що така бездіяльність проявляється як невтручання в розвиток екологічно небезпечної ситуації та незастосування (або ж неналежне застосування) заходів щодо протидії її розвитку, та, відтак, незапобігання завданню шкоди об’єкту кримінально-правової охорони. Злочинна бездіяльність у сфері екологічної безпеки будучи умовою (а не причиною) не здатна безпосередньо породити наслідок, але, у поєднанні і взаємовпливі з причинами (зовнішніми чинниками, джерелами підвищеної екологічної небезпеки), забезпечує виникнення екологічно небезпечних наслідків. Оперування специфічними ознаками злочинної бездіяльності у сфері екологічної безпеки дозволило окреслити місце злочинів даної категорії серед інших видів і форм злочинної поведінки, визначити їх елементний склад і сформулювати дефініцію, що може стати в нагоді як у законотворчій, так і правозастосовній діяльності.