ВЗАЄМОДІЯ СТОРІН КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ З СУДОВО- ПСИХІАТРИЧНИМ ЕКСПЕРТОМ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ОСОБИ: ЗАСАДИ І ФОРМИ - ХОРОШУН, Д.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено, що в злочинах проти життя та здоров’я особи типовою є участь лікаря судового-психіатричного експерта у двох формах: залучення експерта для проведення судово-психіатричної експертизи та участі у процесуальних діях у статусі спеціаліста. Окреслено правові засади реалізації таких форм взаємодії сторін кримінального провадження та судово-психіатричних експертів. З’ясовано, що окреслені форми взаємодії сторін кримінального провадження за умов, визначених у положеннях кримінального процесуального законодавства, є обов’язковими до реалізації, а за інших – правом сторони кримінального провадження. Разом із цим наголошено, що при вирішенні питання про реалізацію необов’язкових форм слід зважати на презумпцію психічного здоров’я і недопустимість її порушення. Наголошено на недостатності нормативного врегулювання порядку залучення стороною захисту судово-психіатричного експерта для проведення експертизи. Визначено недоцільність залучення психіатра до процесуальних дій, учасниками яких є неповнолітні, за винятком ситуацій, коли слід надати кваліфіковану оцінку психічному стану неповнолітнього чи виявити у нього психопатологічні розлади.