СУДОВА РЕФОРМА В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА МОЖЛИВІ ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - КОВАЧ, Я.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Наукову статтю присвячено дослідженню сучасного стану судової реформи в Україні, її основних проблем та можливих шляхів їх вирішення. Охарактеризовано судову реформу як одним із ключових елементів трансформації правової системи України, спрямованої на зміцнення верховенства права та забезпечення справедливого судочинства. Вказано, що незважаючи на численні спроби реформування судової системи з моменту здобуття незалежності, вона стикається з низкою серйозних викликів, таких як недосконалість законодавства, корупція, дефіцит кадрів і перевантаження судів. Акцентовано увагу на таких значущих реформаційних процесах, як: відновлення ефективності Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, необхідність заповнення вакантних посад новими доброчесними і професійними суддями, впровадження інституту мирових суддів та розширення цифровізації судової системи. Особливу увагу приділено питанню незалежності судової системи та зміцнення авторитету органів правосуддя. Розглянуто ризики, що можуть вплинути на незалежність судової гілки влади, зокрема: тиск на суди (суддів) та опосередкований контроль за процесами в системі правосуддя; наявність поведінки, яка може бути розцінена як вплив та втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя; втручання в повноваження судів, втручання в процедуру призначення суддів тощо. Проаналізовано сучасні наукові дослідження щодо проблем судочинства в умовах воєнного стану, а також надано рекомендації для покращення доступу до правосуддя та зниження навантаження на суди шляхом розвитку альтернативних механізмів вирішення спорів. Запропоновано науково обґрунтовані рекомендації для подальшої модернізації судової системи України, зокрема з огляду на її інтеграцію до Європейського Союзу. Наголошено, що успішне проведення судової реформи є важливою передумовою для міжнародної підтримки, інвестицій та відбудови України після війни.