ПРОБЛЕМИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОСТІР: ДЕЗІНФОРМАЦІЯ, НЕДОСТОВІРНА ІНФОРМАЦІЯ ТА МОВА ВОРОЖНЕЧІ - ХУМБАТОВ, Е.А. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті досліджуються проблеми дезінформації, недостовірної інформації та мови ворожнечі, що впливають на інформаційний простір. Встановлено, що існує дві основні проблеми у запобіганні та правовому регулюванні дезінформації та недостовірної інформації. По-перше, є прогалини в механізмі перевірки достовірності інформації, що поширюється в мережі. Проблемним питанням є визначення суб’єкта, який вирішуватиме, яка інформація є неправдивою, а яка – правдивою. Хоча регулювати таку ідентифікацію на національному рівні можна, перевіряти достовірність усієї інформації, яку поширюють користувачі з різних країн на різних платформах, недоцільно. По-друге, посилення боротьби з дезінформацією та недостовірною інформацією може створити серйозні обмеження свободи слова. Дуже сувора нормативна база обмежувала б те, що люди можуть робити на соціальних платформах, придушувала б інновації. Тому боротьба має вестися не лише в межах повноважень державних органів, а й на рівні співпраці між усіма учасниками – громадськими інституціями, платформами, представниками громадянського суспільства. Щодо мови ворожнечі, то ця форма негативного вираження в більшості правових норм асоціюється з дискримінацією, має ширший зміст. У статті представлено альтернативний нормативному підхід, на основі аналізу законодавчої бази різних держав, щодо протидії поширенню мови ворожнечі