ТИПОВІ ЧАС, МІСЦЕ ТА ОБСТАНОВКА ВЧИНЕННЯ ШАХРАЙСТВ З БАНКІВСЬКИМИ КАРТАМИ - НЕСТЕРЕНКО, Р.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті підкреслено, що механізм учинення шахрайств з банківськими картами характеризується наявністю прямих залежностей між способами їх учинення та часом, місце і обстановкою, які, своєю чергою, обумовлюють типові сліди вказаних кримінальних правопорушень. Наголошено, що обов’язковими та інформативними елементами криміналістичної характеристики є час, місце та обстановка вчинення шахрайств з банківськими картами. Здійснено аналіз наукових підходів до трактування сутності та змісту часу, місця та обстановки вчинення кримінального правопорушення як елементу криміналістичної характеристики. Визначено типові час, місце й обстановку вчинення шахрайств з банківськими картами. Встановлено, що шахрайства з банківськими картами характеризуються широкою географіє та охоплює всі регіони України. Зазначено, що злочинці можуть знаходитися фактично за межами України. Доведено, що час вчинення шахрайств з банківськими картами залежить від конкретної шахрайської схеми та може співпадати з: робочим часом банківських установ, часом зняття коштів з банкоматів, часом здійснення онлайн- покупок, часом оформлення «допомоги (соціальної виплати)» тощо. Встановлено, що обстановка вчинення шахрайств з банківськими картами – це система обставин, які визначають сферу їх учинення. Характер суспільних відносин, на які посягають досліджувані кримінальні правопорушення, рівень їх урегульованості безпосередньо визначають умови вчинення правопорушення в цій сфері. Обстановка шахрайств з банківськими картами обумовлюється водночас сферою банківських відносин та інформаційних технологій. З’ясовано, що чимала кількість досліджуваних правопорушень учиняється в кіберпросторі, за допомогою кіберінструментів. Наголошено, що не менш важливу роль у механізмі вчинення шахрайств з банківськими картами відіграють стан війни в Україні, що призвело до внутрішнього переміщення великої кількості громадян, зниження соціально-економічного рівня життя громадян, збільшення різновидів соціальних виплат і гуманітарної допомоги окремим категоріям осіб тощо. Констатовано, що вказані умови злочинці активно використовують під час підшукування потенційних жертв, вибору шахрайських схем і способів їх реалізації.