ВЕРХОВНИЙ ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ КРАЇНИ-АГРЕСОРА ЯК ВІЙСЬКОВА ЦІЛЬ: ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ТА КРИМІНАЛЬНО- ПРАВОВЕ ЗНАЧЕННЯ - БІЛА, В.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглядається правовий статус верховного головнокомандувача країни-агресора як потенційної військової цілі, враховуючи міжнародно-правові норми та принципи ведення збройних конфліктів. Особливу увагу приділено питанням розмежування комбатантів та цивільних осіб, а також визначенню меж правомірності атак на політичних і військових лідерів в умовах війни. Аналізується кримінально- правове значення дій верховного головнокомандувача, його роль у плануванні агресії та можливі наслідки притягнення до відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Висвітлено актуальні проблеми практичного застосування цих норм у контексті сучасних воєнних конфліктів.