КРИМІНОЛОГІЯ ЯК НАУКА І НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА: ДО СУТНОСТІ КРІЗЬ АТРИБУТИ - КРІЦАК, І.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У цій праці відображені різні кримінологічні школи й підходи української кримінології, що утворюють собою необхідний симбіоз/багаж знань, задля глибшого розуміння/усвідомлення сутності кримінології. Якщо західні кримінологи, твердо стоять на позитивістських, соціологічних позиціях, тоді нам слід трансформувати українську кримінологію на інтегративний/комплексний підхід з відображенням багатьох духовно- ціннісних смислів, що у час нинішньої російсько-української війни є особливо актуальними. Важливо зауважити, що на поставлені запитання у даній статті в результаті застосованого методу «діалогічної репрезентації» – фрагментарно відповідають видатні вчені нашої держави та світу. Викладач може поставити питання аудиторії із найрізноманітніших галузей знань. Тому нами, дещо порушена логічна послідовність викладення тих чи інших запитань, щоб уникнути монотонності, щоб тримати читача у тонусі/ритмі постійної уваги та несподіванки абсолютно різних питань, що розміщені у хаотичному порядку та стосуються першої теми: «Кримінологія як наука і навчальна дисципліна». Сьогодні активно розробляються такі напрями кримінології через призму міждисциплінарності: політична кримінологія, кримінологія війни, кримінологія спорту, кримінотеологія, пенітенціарна кримінологія. Звідси можливо слід переглянути паспорт спеціальності 12.00.08. Насамперед, слід відкрити у нашій державі нову спеціальність – «кримінолог», подібно як психолог, щоб усі хто бажає, змогли глибинно опанувати багатьма кримінологічними смислами та здобути відповідний рівень знань.