ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЙНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ У СЕКТОРІ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ У ФОКУСІ ЗАДАЧ ПЕРЕХІДНОГО ПРАВОСУДДЯ: ЗАКОНОПРОЄКТНІ КОНЦЕПТИ - ОРЛОВ, Ю.В.; ПОЛЯКОВ, І.С. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню шляхів підвищення ефективності повоєнного транзиту через декорупціоналізацію сектору безпеки і оборони України. Встановлено, що секторальне антикорупційне стратегування має бути інтегроване до функціоналу та задач механізму більш високого рівня організації та управління як у сфері протидії злочинності, так і забезпечення дотримання прав і свобод громадян, відновлення порушених прав, а також забезпечення кримінологічної безпеки при переході від стану війни до стану миру. Задля здійснення синхронізації антикорупційної та перехідної (транзитивної) політик держави пропонується розробка та прийняття Закону України «Про засади державної політики перехідного періоду», в якому одним з напрямів реалізації вказаної політики, в частині інституціональних реформ, – нормативно закріпити протидію корупції у секторі безпеки та оборони. Обґрунтовується доцільність інституціоналізації кримінологічної експертизи нормативно-правових актів і їх проєктів та кримінологічного моніторингу ефективності правового регулювання у секторі безпеки та оборони України.