ЖЕРТВА ВТЯГНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ У ПРОТИПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ: ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - СТАХОВСЬКИЙ, Т.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано основні характеристики особи жертви кримінального правопорушення, передбаченого ст. 304 Кримінального кодексу України «Втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність». Встановлено що для неповнолітніх, які стали жертвами втягнення у протиправну діяльність, характерними є незадовільний рівень виховання, відсутність батьківського контролю, низький рівень правової свідомості, акцентуації характеру, психічні відхилення, які не виключають осудності, негативний влив найближчого оточення, наявність попереднього протиправного досвіду, вторинна віктимізація, залежність від алкоголю або наркотичних засобів чи психотропних речовин. Виявлено ряд морально-психологічних якостей жертв втягнення у протиправну діяльність, які у найбільшій мірі визначають характер взаємовідносин з особою кримінального правопорушника. Акцентовано увагу на тому, що проблема насильства щодо неповнолітніх, так само як і втягнення їх у кримінальні практики, особливо загострюється в умовах збройного конфлікту, а проживання їх у прифронтових та окупованих територіях сприяє активізації кримінальної активності щодо них.