ІНСТИТУТ УГОДИ ЯК ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА КОМПРОМІС У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ - ГЛОБЕНКО, Г.І. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню окремих положень кримінального процесуального законодавства, що регламентує провадження на підставі угод. Наведено аргументи на користь того, що одним з дієвих способів вирішення кримінально-правового конфлікту між сторонами кримінального провадження, який виник у результаті вчинення кримінального правопорушення, може бути застосування поряд з традиційними і компромісних процедур. Основною передумовою їх виникнення є неефективність використання правозастосовувачем лише «силових» способів протидії злочинності. Ефективність компромісних процедур у кримінальному процесі доведена досить тривалим досвідом їх використання в багатьох країнах світової спільноти з усталеними правовими традиціями. У практичній площині інститут угод як визначена законодавством України компромісна процедура застосовується вже більше десяти років, втім говорити про повне його втілення та реалізацію є передчасним. Детальний аналіз приписів глави 35 КПК України свідчить про наявність окремих законодавчих прогалин або спірних питань, що безпосередньо виникають під час здійснення таких кримінальних проваджень. Сформовано висновки і пропозиції, спрямовані на вдосконалення кримінального процесуального законодавства у досліджуваній сфері.