РОЛЬ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ КАСАЦІЙНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ У СКЛАДІ ВЕРХОВНОГО СУДУ У ПІДГОТОВЦІ ПРАВНИКІВ- ПРАВООХОРОНЦІВ У ЗВО МВС - КРІЦАК, І.В.; ГАВРИСЬ, А.А. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Судова практика займає чільне місце у розумінні/тлумаченні норм кримінального права. Хоча офіційно судовий прецедент не є джерелом права в Україні, однак у реальності, спираючись на ЄДРСР, тобто рішення попередніх судів завжди є можливість зважити усі «за» і «проти» з метою однакового і правильного розуміння та застосування; справедливого, доцільного та необхідного призначення покарання й винесення індивідуально- владного рішення по справі – вироку, який і буде кінцевим вердиктом у судах загальної юрисдикції до моменту його оскарження у вищестоящих апеляційній та касаційній інстанції, а також ЄСПЛ, МКС тощо. Виникає запитання, чому дедалі частіше наші громадяни звертаються до міжнародного комерційного арбітражу шукаючи захисту своїх прав. Тому, що вони не довіряють національним українським судам, де діє корупція та все взаємопов’язано між собою. З іншого боку, така корумпованість присутня і в інших країнах, коли є можливість вплинути на суд в Італії, Британії чи багатьох інших країнах. Все у цьому світі відносно та тісно взаємопов’язане/переплетене між собою. Ще однією дилемою є практика визнання рішень іноземних судів на засадах міжнародного принципу «взаємності та ввічливості», який не завжди спрацьовує у вітчизняних реаліях.