ОКРЕМІ ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ ДИСКРЕЦІЙНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЬНО-НАГЛЯДОВИХ ФУНКЦІЙ - ПРИСЯЖНЮК, О.А. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано поняття, завдання, принципи, функції контрольно – наглядових повноважень правоохоронних органів України. Зауважено, що метою контрольно – наглядової діяльності вбачається забезпечення національних інтересів та цінностей, що охороняються державою, а також фактичний стан справ у певному процесі. Вказаний механізм реалізуються шляхом зіставлення відповідності цього стану наміченим цілям і, в разі необхідності, застосування корегуючих заходів з приведення підконтрольного об’єкта до належного стану. Наголошено, що реалізація контрольно-наглядової діяльності є безкомпромісним правом та обов’язком органів державної влади, вона провадиться із суворим дотриманням норм чинного законодавства, забезпечує реалізацію конституційних принципів народовладдя, верховенства права і закону та розподілу влади з метою ефективного функціонування держави. Виділено особливий критерій контрольно- наглядової діяльності - спрямованість на забезпечення законності у публічному управлінні та правопорядку у суспільстві. Підкреслено, що дискреційні повноваження правоохоронних органів під час здійснення контролю і нагляду передбачає широкі можливості для їх застосування. Зауважено, що загальні підходи до впровадження дискреційних повноважень правоохоронними органами щодо об’єктів контролю і нагляду мають аналогічну правову природу з іншими напрямами їх застосування під час реалізації правоохоронної діяльності.