АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАРАНТИННИХ ТА ПРОТИЕПІДЕМІЧНИХ ЗАХОДІВ - ЛЕВИЦЬКИЙ, О.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених розкрито етимологію поняття «інструмент». Узагальнено теоретичні підходи щодо розуміння категорії «адміністративно-правові інструменти». Запропоновано авторське визначення поняття адміністративно-правових інструментів забезпечення карантинних та протиепідемічних заходів. З’ясовано, що адміністративно-правові інструменти – це збірна категорія, яка виражає дії, операції та процеси, що використовуються органами державної влади та місцевого самоврядування для виконання покладених на них публічно-правових функцій. Застосування того чи іншого інструменту є суворо індивідуалізованим, адже прямо пов’язано із компетенцією та повноваженнями конкретного суб’єкта адміністративних правовідносин. Саме тому підкреслено, що неможливо визначити загальний склад даної категорії, хоча її базових ознак в цілому достатньо для встановлення специфіки прояву у рамках окремих публічно-правових галузей. Доведено, що адміністративно-правові інструменти забезпечення карантинних та протиепідемічних заходів представляють собою сукупність регламентованих законодавством України та вчинюваних у встановленому порядку уповноваженими суб’єктами юридично значимих дій, операцій та процесів, що застосовуються з метою створення необхідних умов (правового, економічного, управлінського характеру, тощо) та організації здійснення карантинних та протиепідемічних заходів на території України.