ДО ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ АДВОКАТСЬКОЇ ЕТИКИ - ПОНОМАРЬОВА, Я.О.; СІТАЛО, О.М.; СЯДРИСТИЙ, А.О.; МАТУС, В.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано історичне становлення міжнародних стандартів адвокатської етики на основі дослідження права Шумерської та Вавилонської імперій, перших судових промов ораторів Стародавньої Греції та Риму та впливу англо-саксонських правових традицій на подальшу професіоналізацію діяльності адвокатів. Розглянуто зміст окремих висловлювань з питань адвокатської етики таких знаних діячів держави та права США, як Чарльз Коллін, Джадсон Лендон і Джон Франклін. Охарактеризовано положення Загальної декларації прав людини, Загального кодексу правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства і Хартії основних принципів європейської адвокатської професії, які лягли в основу вітчизняних Правил адвокатської етики та правових норм, що регламентують процесуальний статус захисника у кримінальному провадженні.