ДЕЯКІ ПРАВОВІ ЗАСОБИ ПРОТИДІЇ ЕКОЛОГІЧНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ - ПОЛІЩУК, Г.С.; КОЛІСНИК, С.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуті деякі питання кримінально-правової регламентації відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля як одного з напрямів протидії екологічній злочинності в умовах війни та після її закінчення. Стверджується, що одним із пріоритетів повоєнного відновлення екосистем України має бути побудова нової системи охорони природи та управління природними ресурсами. У контексті забезпечення особливої охорони природних територій, яким було завдано шкоди унаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, обґрунтовуються пропозиції щодо диференціації кримінальної відповідальності за окремі види екологічних злочинів шляхом посилення відповідальності за діяння, що вчинені в зоні надзвичайної екологічної ситуації. Звернуто увагу на доцільність врахування іноземного досвіду щодо застосування заохочувальних кримінально-правових норм у досліджуваній сфері, що може мати перспективу і в контексті усунення наслідків окремих видів екологічних злочинів, а саме відновлення порушеного природного стану об’єкта довкілля та приведення його у початковий (до вчинення кримінального правопорушення) стан.