ПОНЯТТЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ ЯК ОБ’ЄКТУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - СОКОЛОВ, О.С. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню поняття економічної безпеки держави як ключового елемента національної безпеки та об’єкта адміністративно-правового забезпечення в Україні. У роботі проаналізовано основні теоретико-правові підходи до визначення економічної безпеки, а також її структуру, що охоплює фінансову, енергетичну, продовольчу, інвестиційну, зовнішньоекономічну та інші складові. Особливу увагу приділено факторам, які впливають на рівень економічної безпеки, зокрема зовнішнім загрозам, внутрішнім ризикам, корупційним проявам, неефективному державному управлінню та економічній нестабільності. Розглянуто роль державних органів у формуванні та реалізації політики економічної безпеки, а також адміністративно-правові механізми, що застосовуються для її забезпечення. Проаналізовано чинне законодавство України у сфері економічної безпеки, його відповідність сучасним викликам та міжнародним стандартам. Визначено ключові проблеми, що заважають ефективному функціонуванню адміністративно-правового забезпечення економічної безпеки, серед яких недосконалість правового регулювання, недостатня координація між державними органами, відсутність дієвого контролю за економічними процесами. У результаті дослідження запропоновано напрями вдосконалення адміністративно-правового забезпечення економічної безпеки держави, зокрема шляхом удосконалення законодавчої бази, посилення міжвідомчої координації, запровадження сучасних механізмів економічного моніторингу та контролю. Акцентовано увагу на необхідності впровадження ефективних антикорупційних заходів, підвищення рівня прозорості економічної діяльності та залучення інструментів цифровізації у сферу державного управління.