ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧИХ ПІДРОЗДІЛІВ ОРГАНІВ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ЗІ ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ ШЛЯХОМ ПРОВЕДЕННЯ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ - РУСІНОВ, Є.О. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті досліджено теоретичні та правові основи діяльності слідчих підрозділів органів безпеки України зі збирання доказів шляхом проведення негласних слідчих (розшукових) дій. На основі критичного аналізу існуючих у науковій літературі підходів сформульовано авторський підхід до розуміння поняття збирання доказів слідчими підрозділів органів безпеки України. Визначено, що проведення негласних слідчих (розшукових) дій є одним із способів збирання доказів слідчими органів безпеки України поряд із такими як: слідчі (розшукові) дії, заходи забезпечення кримінального провадження, витребування та отримання доказів від фізичних та юридичних осіб. Сформульовано висновок, що негласні слідчі (розшукові) дії мають допоміжний та виключний характер у доказуванні, що обумовлюється можливістю їх проведення тільки у тих випадках, коли збирання доказів через проведення гласних процесуальних дій не може забезпечити реалізацію мети збирання доказів. Зазначено, що вони є вагомим засобом збирання доказів у діяльності слідчих органів безпеки України з огляду на кримінально- правову та криміналістичну характеристики підслідних їм злочинів.