ДЕЯКІ СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ КАДРОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ КРИМІНАЛЬНОЇ ЮСТИЦІЇ ТА ІНШИХ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ - ГУСАРОВ, С.М. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті аналізуються питання законодавчої регламентації процедури формування кадрового корпусу фахівців правоохоронних органів та органів кримінальної юстиції. Висувається і обґрунтовується гіпотеза, згідно якої виконання різними органами тотожних функцій визначає орієнтовно тотожні обсяги вимог до фахівців, які вступають на службу. Відповідно, методика відбору таких фахівців, процедури їх прийняття на роботу або службу також мають бути уніфікованими. Наголошується, що відбір і призначення на посаду в таких органах мають виключати особистий інтерес безпосереднього керівника молодого працівника, оскільки в протилежному випадку формуються корупціогенні особисті відносини та виникає загроза конфлікту інтересів. Розглянуто законодавчу регламентацію процедур прийняття на службу до Державного бюро розслідувань, Національної поліції, органів прокуратури. Визнано найбільш досконалою методику, визначену Законом «Про прокуратуру» та запропоновано взяти її за основу в процесі удосконалення правового регулювання формування кадрового корпусу органів кримінальної юстиції та правоохоронних органів в Україні.