МОРАЛЬНЕ УШКОДЖЕННЯ ЯК ЧИННИК КРИМІНОГЕННОЇ ПОВЕДІНКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - ГЛАДКОВА, Є.О.; ФІЛОНЕНКО, В.М.; ЩЕРБАКОВА, І.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розкрито вплив морального ушкодження та бойового опромінення на криміногенну поведінку військовослужбовців. На відміну від кримінальної поведінки, криміногенна поведінка містить потенціал для скоєння злочину, але не передбачає його обов'язкового вчинення. Криміногенна поведінка є передумовою для виникнення кримінальної поведінки. Моральна травма – це конструкція, що описує поєднання сорому та почуття провини, які переживають деякі ветерани війни після вчинення певних дій, таких як вбивство, або через бездіяльність, наприклад, нездатність запобігти звірствам. Особи, які пережили полон, катування та втрату товаришів, більше ніколи не зможуть сприймати світ так, як раніше. У їхніх уявленнях суттєво змінюються поняття допустимого і недопустимого у війні, а також сприйняття злочину і покарання. Вважається, що моральна шкода виникає внаслідок надзвичайно травматичних насильницьких подій під час війни, зокрема вбивства цивільних осіб або бездіяльності у запобіганні звірствам. Це також пояснює, чому деякі ветерани після демобілізації стикаються з потенційно небезпечними для життя психічними розладами.