ПОНЯТТЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ОБ’ЄКТУ КОНТРОЛЮ - ПЕТРОСЬЯНЦ, Д.В. (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
З’ясовано, що містобудівна діяльність – це комплексна, складна категорія, яка характеризує не єдиний процес, а ціле коло різноманітних, об’єднаних спільною метою механізмів, що реалізуються в рівній мірі державою, місцевою владою та громадянами. Це система, яку спрямовано на розвиток території України, а саме населених пунктів, що за своїми характеристиками відносяться до міст. При цьому, мова йде не тільки про будівництво, тобто, возведення нових споруд чи їх комплексів. Безумовно, вони виступають вагомою частиною містобудування, але поряд із ними, його сутність складають процедури офіційного характеру суб’єктів публічної влади, які пов’язано із забезпеченням суспільної користі, правильності та законності реалізації вказаної діяльності. Доведено, що містобудування доцільно розглядати одночасно з двох взаємопов’язаних позицій, широкої та вузької, що надало можливість відмітити головні змістовні аспекти категорії і виділити найбільш точне поняття, передусім, як об’єкту контрольної діяльності.