(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Статтю присвячено аналізу теоретичних концепцій щодо змісту поняття «служба», «державна служба», «публічна служба». Проаналізовано особливості застосування законів України «Про Національну поліцію» та «Про державну службу» щодо служби в органах Національної поліції України і зокрема щодо служби в слідчих підрозділах поліції. У статті надано авторське бачення загальних положень визначення служби в слідчих підрозділах Національної поліції України, її значення як різновиду публічної служби. Встановлено, що нормативно-правові, організаційні, кадрові та інші засади служби в слідчих підрозділах Національної поліції мають свою специфіку порівняно з публічною службою, хоча значною мірою охоплюються цим поняттям. Виділено загальні ознаки служби в підрозділах поліції, які мають схожість з ознаками публічної служби в правоохоронних органах, так і специфічні ознаки служби, які притаманні слідчим підрозділам поліції. Визначено специфіку служби в слідчих підрозділах Національної поліції, яка є публічною, політично неупередженою й професійною діяльністю слідчих та інших працівників (службовців), призначених на посади в слідчих підрозділах Національної поліції, спрямована на запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування кримінальних правопорушень в рамках владних повноважень, визначених законодавством України.