(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
В умовах воєнного стану та відсічі збройної агресії російської федерації проти України критично важливим є дотримання високого рівня нормативно-правового забезпечення діяльності суб’єктів протидії злочинності у суворій відповідності до поставлених завдань в рамках правової політики держави у кримінологічному та кримінально-правовому її вимірах. З метою забезпечення конституційного устрою, територіальної цілісності, миру, охорони фундаментальних прав і свобод людини, власності, громадського порядку і громадської безпеки від кримінально протиправних посягань законодавцем були внесені зміни до Кримінального кодексу України після введення правового режиму воєнного стану в Україні. Однак, правозастосовча практика свідчить про деякі складнощі, що виникають у зв’язку із застосуванням тих норм закону, які зазнали змін. У публікації, з урахуванням результатів доробків науковців і аналізу судової практики, виокремлено ряд проблемних питань, що виникають під час регулювання відповідних процесів. Підсумовано, що досягнення високої якості закону про кримінальну відповідальність можливе лише при суворому дотриманні правил, прийомів та засобів законодавчої техніки його побудови, що являється основою недопущення розбалансування системи всього кримінального законодавства України.