(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, виділено систему правовідносин, які складають предмет підтримки та розвитку бізнесу в умовах воєнного стану. Акцентовано увагу на тому, що відповідний предмет обумовлюється тими публічними інтересами, які можуть задовільнити представники бізнесу. Обґрунтовано, що предмет підтримки та розвитку бізнесу – це конкретна сфера правовідносин, на яку впливають відповідні заходи, наприклад: спрощена процедура створення суб’єкта підприємницької діяльності, удосконалення податкового регламентування на основі гнучкої системи оподаткування, інформаційна підтримка результатів підприємницької діяльності (організація виставок, ярмарків, у тому числі міжнародних), організація та проведення конкурсів на отримання грантів на бізнес, що пов’язаний із забезпеченням потреб безпеки та оборони (виробництво дронів тощо) та ін. Узагальнено, що розглядуваним предметом можна назвати сфери правовідносин за участі, з одного боку, суб’єктів підтримки та розвитку бізнесу, а з іншого – потенційних чи зареєстрованих суб’єктів провадження бізнесу, діяльність яких сприяє задоволенню публічних інтересів у подоланні наслідків збройної агресії, у тому числі соціально-економічному розвитку держави.