(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті встановлено, що на сьогодні дискусійним є питання щодо юридичної та пізнавально-таксономічної природи криміналістичної тактики. З’ясовано, що сутність криміналістичної тактики розкривається через виокремлення властивих їй ознак. Виокремлено й охарактеризовано такі ознаки криміналістичної тактики: є самостійною частиною (розділом) науки криміналістики, що має тісні зв’язки з іншими її частинами – криміналістичною технікою та методикою; заснована й використовує в межах свого застосування надбання гуманітарних і технічних наук; більшою мірою застосовується у зв’язку з конфліктною ситуацією, має низку аспектів організаційного, регулятивного, комунікативного, пізнавального характеру; здійснюється уповноваженими кримінальним процесуальним законодавством суб’єктами; є набором науково обґрунтованих прийомів і рекомендацій, практичних дій, спрямованих на запобігання та протидію кримінальним правопорушенням; має динамічний предмет; спрямована на збирання, накопичення, опрацювання, дослідження та використання доказової у кримінальному провадженні інформації.