(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
З’ясовано, що під суб’єктом забезпечення міжнародного співробітництва найбільш доцільно розуміти спеціально уповноважені державні та недержавні інституції, шо наділені спеціальним набором суб’єктивних прав та юридичних обов’язків, що дають їм можливість вступати у правовідносини, які виникають з приводу створення умов та організації фактичного здійснення ефективного міжнародного співробітництва в сфері фізичної культури та спорту. Зроблено висновок про те, що суб’єкти забезпечення міжнародного співробітництва в сфері фізичної культури та спорту не обмежуються тільки Міністерством молоді та спорту України, а включають у свій склад низку державних установ і організацій, кожна з яких володіє своїм, особливим правовим статусом, зокрема: 1) Верховна Рада України; 2) Кабінет Міністрів України; 3) Міністерство молоді та спорту України; 4) Національна лабораторія антидопінгового контролю. Сьогодні, на нашу думку, важливо створити всі необхідні умови для того, щоб забезпечити належний рівень взаємодії у даній сфері між окресленими суб’єктами, що, як вбачається, дозволить: по-перше, створити належне нормативно-правове підґрунтя міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури та спорту; по-друге, забезпечити сталість та послідовність державної політики у досліджуваній сфері.