(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Статтю присвячено теоретико-правовому аналізу підприємницької діяльності, як об’єкту адміністративно-правового регулювання. Окрему увагу приділено основним проблемам розвитку підприємницької діяльності в умовах воєнного стану та економічної кризи. Запропоновано визначення поняття «підприємницька діяльність», та перелічено ключові особливості такої діяльності. Обстояно думку, що підприємницька діяльність контролюється й регулюється з боку держави за допомогою адміністративно-правового механізму. Запропоновано авторське визначення поняття «адміністративно-правове регулювання підприємницької діяльності». Визначено основні завдання адміністративно-правового регулювання підприємницької діяльності, зокрема: забезпечення адміністративно-правового захисту підприємницької діяльності; реалізація адміністративного контролю та нагляду за додержанням законодавства у зазначеній сфері; забезпечення додержання добросовісної конкуренції; дотримання адміністративної процедури у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців тощо. Охарактеризовано основні інструменти адміністративно-правового впливу на підприємницьку діяльність, як-то: технічне регулювання; державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності; ліцензування, стандартизація, сертифікація; надання дозволів, патентів, квот; державна економічна підтримка суб’єктів підприємницької діяльності тощо. Обґрунтована теза, що підприємницька діяльність є об’єктом впливу норм адміністративного права. Констатовано, що підприємницька діяльність є складним, багатоаспектним об’єктом адміністративно-правового регулювання. З’ясовано, що завдяки спеціальним адміністративним інструментам держава забезпечує дотримання законності, захист публічних інтересів і створює умови для сталого розвитку бізнесу. Резюмовано, що підприємницька діяльність, як об’єкт адміністративно-правового регулювання характеризується поєднанням економічної свободи та адміністративно-правового нагляду й контролю. У статті визначено основні характерні особливості підприємницької діяльності, як об’єкту адміністративно-правового регулювання.