(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
З’ясовано, що принципи взаємодії Служби безпеки України з іншими суб’єктами правоохоронної діяльності слід тлумачити як сукупність вихідних, розчинених в положеннях нормативно-правових актів ідей та цінностей, що становлять основу правового регулювання суспільно-правових відносин, які виникають в процесі здійснення досліджуваною спільної, взаємоузгодженої діяльності СБУ з іншими правоохоронним органами. Аргументовано, що принципами взаємодії Служби безпеки України з іншими суб’єктами правоохоронної діяльності є наступні: верховенства права та законності, принцип орієнтованості взаємодії на захист прав людини, принцип рівності, принцип партнерства, принцип плановості та системності, принцип добровільності, принцип безперервності взаємного вдосконалення Наголошено, що принципи верховенства права та законності вимагають, щоб взаємодія Служби безпеки України та інших суб’єктів правоохоронної діяльності мала виключно правовий характер. Це передбачає реалізацію останньої в межах законодавчо встановлених: а) компетенції правоохоронних органів, а також переліку їх повноважень; б) юридичних форм та інструментів; в) напрямів даного типу державної діяльності. Недотримання хоча б однієї з цих вимог дає підстави визначити взаємодію, як нелегітимну, а також в крайніх випадках притягнути службовців правоохоронних органів до юридичної відповідальності. Відмічено, що запобігання, профілактика та протидія правопорушенням ефективна лише в тому випадку, коли відбувається на постійній основі за використанням комплексну узгоджених та обраних з урахуванням поточних соціальних, політичних, економічних, правових та інших реалій інструментів. Відповідно до цього, взаємодія СБУ та суб’єктів правоохоронної діяльності повинна виражатись у чітко спланованій спільній діяльності. Вона має приймати найбільш ефективні форми та включати максимально дієві в конкретній системі координат інструменти.