(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено, що криміналістична характеристика дозволяє виокремити специфіку в механізмі вчинення корупційних злочинів, поєднаних із отриманням неправомірної вигоди, яка в подальшому враховується під планування, організації та здійснення розслідування конкретного злочину окресленої категорії. Акцентовано, що змістовне наповнення криміналістичної характеристики слід регулярно переглядати, оскільки механізм учинення корупційних злочинів загалом і поєднаних із отриманням неправомірної вигоди зокрема постійно видозмінюється під впливом трансформації криміногенної обстановки, законодавчих змін в окресленій сфері суспільних відносин, інформатизації та цифровізації всіх галузей життєдіяльності суспільства, серед іншого й злочинної діяльності. Запропоновано під криміналістичною характеристикою корупційних злочинів, поєднаних із отриманням неправомірної вигоди, розуміти теоретичну категорію, сформовану за результатами аналізу емпіричних відомостей про механізм учинення досліджуваної категорії злочинів у вигляді інформаційної моделі, яка дозволяє обрати оптимальні засоби та методи здійснення розслідування злочинів. З огляду на сформовані наукові підходи до структурування криміналістичної характеристики корупційних і суміжних з ними кримінальних правопорушень, а також з урахуванням узагальнених емпіричних відомостей про закономірності механізмів учинення корупційних злочинів, поєднаних з отриманням неправомірної вигоди, виокремлено наступні елементи криміналістичної характеристики досліджуваної категорії злочинів: особа злочинця й особа потерпілого; типові способи; предмет і слідова картина.