(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що під взаємодією поліції з громадськістю варто розуміти процес узгодження в ході діалогу, партнерства та взаємної ініціативи потреб, інтересів та цінностей громадськості, сформованих на основі усталеного в суспільстві рівня правової свідомості, із об’єктивно встановленими на державному рівні можливостями їх реалізації в організаційно-управлінських засадах діяльності органів та підрозділів Національної поліції України та положеннях відповідного вітчизняного законодавства, який відбувається на основі адміністративно-правового регулювання задля розвитку громадянського суспільства, виконання завдань поліції, а також належного функціонування економічної, соціальної, духовно-культурної, політичної сфер держави. Зазначено, що характерними особливостями взаємодії поліції з громадськістю виступають наступні: основою нормативно-правового закріплення взаємодії поліції з громадськістю є положення Закону України Про Національну поліцію»; світоглядною основою взаємодії поліції з громадськістю є міжнародна практика «community policing»; характерною рисою громадськості є активне громадянство; на активне громадянство багато в чому впливає громадянська освіта; інтереси та цінності соціально пасивних громадян також мають широко підтримуватися в ході взаємодії держави та соціально активних громадян у побудові інклюзивного суспільства; класичним організаційним втіленням активного громадянства серед громадськості є волонтерство; громадськість у сучасному суспільстві має можливість виражати свою волю шляхом використання різноманітних технологій; віртуальне середовище виступає одним із вимірів функціонування як громадськості, так і держави в особі органів публічноївлади; соціальні проєкти постають організаційною основою впливу громадськості на суспільні відносини поза регулюючим впливом держави.